18-годишните да избираат задолжителен воен рок или општествено корисна работа, вели Риши Сунак

Осумнаесетгодишниците ќе треба да избираат помеѓу формата на задолжителна национална служба или општествено корисна работа, доколку ториевците повторно победат на изборите на 4 јули, изјави британскиот премиер Риши Сунак, јави ДПА.

Сунак рече дека има „генерации млади луѓе во Британија кои ги немале можностите што ги заслужуваат“, истакнувајќи дека радикалната мерка ќе помогне да се обедини општеството во „сè понеизвесен свет“.

Во иднина, 18-годишните Британци ќе можат да избираат помеѓу задолжителна полно работно време во вооружените сили во период од 12 месеци или работа еден викенд месечно во текот на една година како волонтери за општествено корисна работа во нивните заедници, вели тој.

Во очигледен обид да ги придобијат гласовите на постарите гласачи, британските конзервативци забележаа дека ова може да вклучи поддршка за локалните противпожарни служби, полицијата и Националната здравствена служба, како и добротворни организации кои работат на грижа за осамени стари и изолирани луѓе.

Сунак се обидува да повлече линија меѓу конзервативците и лабуристите за глобалната безбедност, откако вети дека ќе ги зголеми трошоците за одбрана на 2,5 отсто од бруто домашниот производ на Британија до 2030 година, забележува ДПА.

Британскиот премиер вчера го засили својот напад, велејќи дека гласачите ќе бидат ставени на „ризик“ доколку Кир Стармер (лидер на лабуристите) дојде на Даунинг стрит 10, бидејќи непријателите на Британија ќе забележат дека тој „нема план за акција“.

Тинејџерите кои ќе изберат да се пријават за служба во вооружените сили ќе „учат и ќе учествуваат во операции во логистика, сајбер безбедност, набавки или цивилни операции“.

Конзервативците рекоа дека ќе формираат кралска комисија која ќе собере експерти од војската и граѓанското општество за да развијат, како што ја опишаа, „храбрата“ програма за задолжителна национална служба.

Британските ториевци најавија дека ќе работат на тоа да го отворат првиот пилот за апликации во септември 2025 година, по што ќе бараат да воведат нов „Закон за национална служба“ со кој мерките ќе бидат задолжителни до крајот на следниот парламент.

Лабуристичката партија на Кир Стармер ја критикуваше идејата како „уште една очајна посветеност без финансирање“ и потсети дека поранешниот премиер и поранешен лидер на Конзервативната партија Дејвид Камерон вовел слична шема во форма на национален сервис за британските граѓани.

„Ова не е план – тоа е враќање назад што може да чини милијарди и е неопходно само затоа што ториевците ги намалија вооружените сили на нивната најмала големина од Наполеон“, рече портпаролот на лабуристите.

Пронајдете не на следниве мрежи: