20 проценти од рестораните во Бугарија банкротираа поради кризата со КОРОНА ВИРУСОТ

Loading...

20 проценти од рестораните во Бугарија банкротираа поради кризата со КОРОНА ВИРУСОТ

Oколу 50 проценти од рестораните во Бугарија работат со загуба, а 20% од нив веќе банкротираа, информираа од Бугарската асоцијација на ресторани. Рестораните, баровите и кафулињата во Бугарија беа затворени од 13 март поради прогласувањето вонредна состојба.

Да ги отворат летните тераси рестираните добија право на 5 мај, со посебни правила за растојанието помеѓу масите, постојана дезинфекција и носењето маски од страна на персоналот. Внатрешните делови од рестораните не смееја да бидат отворени. Ќе се отворат на 1 јуни.

Ако бугарската влада не презеде радиклани чекори, процентот на банкротирани ресторани би бил уште поголем. Една од мерките беше намалувањето на ДДВ за рестораните од 20% на 9%, за да се остават повеќе средства за плати за вработените.

Оваа и идната година ќе бидат многу тешки за оваа угостителите. Многу луѓе уште се во опасност од банкрот и нема воопшто да ги отворат рестораните. Туристичката сезона нема да може да се спаси, што ќе донесе дополнителни загуби.

* * * * Следете не на Фејсбук. * * * * Имаме интересни содржини секој ден, сите не се објавуваат на сајтот!!
loading...