22 МУДРИ АРАПСКИ ПОГОВОРКИ КОИ ЌЕ ВИ ГО ПРОЧИСТАТ УМОТ

Loading...

22 МУДРИ АРАПСКИ ПОГОВОРКИ КОИ ЌЕ ВИ ГО ПРОЧИСТАТ УМОТ

Од историска гледна точка, Блискиот Исток важи за лулка на цивилизацијата, а културното наследство што го има оставено и ден денес е од непроценливо значење. Топлите бои, тесните улички, жешкото сонце, убавата традиционална облека и караваните кои мирно се движат на златните пустински песоци, се привлечни за секој кој има желба да ги открие тајните на неговите древни мудрости.

Овие 22 арапски поговорки се само дел од многуте мудрости поврзани со филозофската мисла, погледот кон светот и моралните вредности на арапскиот свет:

1. Отвори ја устата само ако она што ќе го кажеш е поубаво од тишината.

2. Војската од овци предводена од лав ќе ја порази војската од лавови предводена од овца.

3. Една единствена грешка доведува до дупла несреќа.

4. Верувај во она што ќе го видиш, огради се од она што ќе го чуеш.

5. Прашај паталец, а не гаталец.

6. Со убав збор и добрина и слонот ќе можеш да го повлечеш за коса.

7. Ветрот дува спротивно од посакуваната насока на бродот.

Продолжува на наредната страна:

* * * * Следете не на Фејсбук. * * * * Имаме интересни содржини секој ден, сите не се објавуваат на сајтот!!
loading...