3-те фрази кои го намалуваат вашето влијание во врските

Loading...

Гледате некоја личност во канцеларијата, на Инстаграм, или пак во паркот која постојано разговара со сите. Малку сте ѝ љубоморни поради нејзината способност да разговара со секого. Знаете дека луѓето различно се однесуваат со неа, ги сакаат нејзините идеи и сакаат да ѝ помогнат. Па како да го постигнете тоа? Сигурно сакате луѓето, особено вашиот партнер, да мисли дека сте паметни и добри. Но постојат некои работи кои ги кажувате кои не покажуваат добрина, туку им даваат моќ на другите над вас. Погледнете кои работи треба да престанете да ги кажувате ако сакате другите да ве сфатат сериозно.

1. „Извини“

Важно е да се извините кога ќе направите грешка. Но на некој начин почнавме да живееме во свет каде што преземаме вина за работите кои не сме ги направиле. На пример, седите на некое столче и некој седнува до вас и случајно ве удира со раката, но вие се извинувате. Ова не било ваша вина, но сепак сте се извиниле. Кога го правите ова, вредноста на вашите извинувања слабее и луѓето престануваат да ве сфаќаат сериозно бидејќи знаат дека може да ве газат, а вие сепак ќе се извините. Вратете си ја моќта и извинувајте се само кога вината е ваша.

2. „Не сум експерт“

Да бидеме искрени, малку луѓе може да се нарекуваат експерти. Луѓето имаат право да кажуваат свои идеи и мисли за нешта кои ги немаат проучено и за кои немаат добро познавање. На овој начин учиме. Споредуваме што мислиме и сме отворени ако некој има подобра идеја од нас. Замислете дека предложувате што да му купите на вашиот зет за Божиќ. Размислувате за некоја игра која ја спомнал, но потоа додавате дека не сте експерт и оставате некој друг да одлучи. И тогаш тој другиот одлучува да му купите чорапи. Вашиот зет повеќе би ја сакал играта, но вашето „Не сум експерт“ му ја предало моќта на некој друг. Кога постојано ги отфрлате вашите мислења и идеи, им дозволувате на другите да преземат контрола над ситуацијата. Понекогаш можеби навистина сакате одлуката да биде на некој друг, но секогаш треба да имате на ум дека вашите идеи и чувства се валидни. Немојте да се плашите да ги искажете.

* * * * Следете не на Фејсбук. * * * * Имаме интересни содржини секој ден, сите не се објавуваат на сајтот!!
loading...
Loading...