4 вежби кои за 20 дена ја намалуваат видливоста на проширените вени

Loading...

Многу жени патат од проширени вени, поради што тешко се одлучуваат да ги разголат нозете кога ќе затопли.
Па, како да ја спречите оваа несакна појава?
Одлична превензција е:
Повремената посета на сауна, седењето на сонце или во топла купка. Топлината ќе ви помогне.
Носењето на облека која не го спречува природното движење, односно избегнување на тесни модели и нееластични материјали.
Носење на чевли без висока потпетица.


Нормализирање на телесната тежина, односно со тоа го намалувате притисокот на нозете.
Практикување на било каков спорт – трчање, пливање, возење велосипед…
Вежби кои за помалку од 1 месец ќе ви помогнат да ја намалите видливоста на вените:
1. Седнете на столче, исправете го грбот, спојте ги нозете и клацкајте се на стапалата (прсти-пета) 20 пати.
2. Во стоечка положба придржувајте се со рацете за некоја цврста подлога, а потоа правете го истото клацкање од прсти на пета, 20 пати.
3. Застанете исправено и потпрете се на ѕид. Рацете испужете ги пред вас, во ниво на рамениците. Повторно префрлајте ја тежината од прсти на пета и обратно, 20-тина пати.
4. Застанете право, вдишете и исправете се на прсти, додека рацете ги подигате во вис. Издишете и во исто време вратете се на петите, спуштајќи ги рацете.

loading...