5 знаци дека сте пораснале во токсично семејство

Loading...

Анксиозност, криење на вистински емоции и ниска самодоверба, за жал, некои родители успеваат да ги пренесат на своите деца. Нивниот егоизам и рамнодушноста кон чувствата на нивните деца влијаат на детството на нивните деца.
Како резултат, децата почнуваат да се критикуваат, се чувствуваат беспомошни и имаат проблеми во социјалниот живот.
Ова се 5 знаци дека сте пораснале во токсично семејство:
1. Се плашите од манипулација
Некои токсични семејства секојдневно користат манипулација на нивните деца. Оваа манипулација со времето се претвора во злоупотреба. Кога растат, децата од токсично семејство особено се плашат од манипулација.


2. Имате проблем да најдете пријатели и да им верувате на другите
Ако во детството постојано сте биле малтретирани од вашите родители и браќа и сестри, било физички или емотивно, подоцна во животот нема да имате доверба во луѓето.
Луѓето кои растат во токсично семејство можеби не знаат како изгледа здравата врска меѓу луѓето. Тие секогаш мислат дека сите околу нив се преправаат.
3. Тешко го толерирате неуспехот
Децата што растат во токсично семејство се чувствуваат безвредни. Можеби нивните родители честопати ги обвинуваа за сопствените неуспеси. Во основа, овие деца имаат мала самодоверба и недостаток на самодоверба – затоа најмал неуспех може да ги доведе до депресија.


4. Не знаете кои сте
Кога станува збор за менталното здравје, сите работи започнуваат во семејството. Ако врската помеѓу родителите е насилна, тогаш детето може да има проблеми со идентитетот и самодовербата – ова доведува до вознемиреност и депресија.
5. Постојано се критикувате
Ниското ниво на самодоверба го прави детето да се чувствува глупаво, недостојно да добие нешто подобро од животот. Тие прифаќаат дека се полоши од другите, па затоа страдаат.

loading...
Loading...