6 забранети мисли кои им поминуваат низ глава на родителите

Loading...

3. Споредби помеѓу децата

Родителите имаат навика да ги споредуваат своите деца и со тоа да ги критикуваат за нивните евентуални неуспеси. Едното повеќе учи, другото е поодговорно, а третото е најдобар фудбалер во маалото. Ваквото стереотипизирање не им дозволува на децата да се развиваат во тоа што навистина се или сакаат да бидат и е штетно и нездраво за нив.

4. Желба детето да било друг пол

Родителите честопати знаат дали посакуваат детето да биде машко или женско, но кога тоа нема да се случи најдобро е да почнат со помирување. Тука не може ништо да се смени.

22 МУДРИ АРАПСКИ ПОГОВОРКИ КОИ ЌЕ ВИ ГО ПРОЧИСТАТ УМОТ

5. Фаворизирање на едно од децата

Родителите кои имаат повеќе деца честопати фаворизираат само едно од нив согласно сопствените нездрави потреби и очекувања. Робертс додава дека не е здраво едното дете да се сака повеќе од другото и дека тоа се развива како резултат на нивната желба да имаат сојузник со кого ќе се чувствуваат посигурно.

6. Посакување негативни работи за другите деца

Тоа се релативно безопасни мисли, како на пример посакување другото дете да утне шут на натпревар или да не ја добие највисоката оценка. Тоа им се случува на несигурните родители кои мислат дека нивното дете мора да биде најдобро од сите за да се почувствува вреднувано. Во вакви ситуации потребно е родителот да ја согледа негативната слика за самиот себе и да направи разлика меѓу неа и потребите на детето. Тогаш оваа за нив застрашувачка мисла ќе исчезне.

* * * * Следете не на Фејсбук. * * * * Имаме интересни содржини секој ден, сите не се објавуваат на сајтот!!
loading...