Apple конечно влегува во светот на вештачката интелигенција! Еве кој е нивниот партнер во новиот проект

Компанијата Apple оваа есен го започнува проектот „Apple Intelligence“, а нивен партнер е OpenAi.Apple  најави лансирање на сопствен проект за вештачка интелигенција. Проектот ќе вклучува голем број функции кои ќе ги обликуваат искуствата на iPhone, iPad и Mac.Големиот напад на Apple во вештачката интелигенција го вклучува и Siri, нивниот моментално ограничен гласовен асистент. Надградениот гласовен асистент сега ќе биде подлабоко интегриран во iPhone.Ова ќе му овозможи на корисникот поголема контрола врз апликациите, бидејќи ќе може да побара од гласовниот асистент да најде информации во е-пошта или да покаже фотографија што сака да ја види.Тие, исто така, најавија дека ќе вклучат надворешни модели со вештачка интелигенција во софтверот, почнувајќи со Open AI ChatGPT подоцна оваа година, со што ќе биде јасно дека искуството ќе биде опционално и дека нема претплата на ChatGPT.Гласовниот асистент Siri ќе утврди дали барањето може да има корист од пристапот до GPT и потоа ќе побара одобрение за споделување на информациите со моделот.Apple најави и употреба на други модели со вештачка интелигенција во иднина.„ Apple ја споделува нашата посветеност на безбедноста и иновациите, а нашето партнерство е усогласено со мисијата на Open AI да ја направи напредната вештачка интелигенција достапна за секого “, рече Сем Алтман, извршен директор на Open AI.Досега Apple беше видно отсутен на полето на вештачката интелигенција. Google и Microsoft побрзаа да ја прифатат технологијата откако ChatGPT беше лансиран кон крајот на 2022 година. Apple чекаше, развивајќи сеопфатна стратегија за многу од своите производи и услуги.Apple вели дека новата стратегија на компанијата за вештачка интелигенција ќе се фокусира на приватноста и безбедноста. Договорот со Open AI може да има смисла за Apple бидејќи се обидува да поттикне употреба на големи јазични модели.Дозволувајќи му на гласовниот асистент Siri да го користи четботот на OpenAI, ќе им овозможи на корисниците пристап до најнапредната понуда на пазарот. Во исто време, ако започне со лош почеток со предизвикувачки прашања, Apple ќе ја спаси својата репутација.Оваа стратегија, исто така, купува време на Apple додека нивните сопствени модели со вештачка интелигенција не го достигнат она што OpenAI веќе го нуди денес, пишува Wired. Нови предизвици за компанијата ќе бидат лансирањето моќни генеративни модели со вештачка интелигенција, заедно со управувањето со нивната склоност да фабрикува информации.Засега Apple ја објави својата стратегија. Сега тие треба да го видат планот до комплетирање без да наидат на пречките со кои се мачеа другите технолошки гиганти.

Пронајдете не на следниве мрежи: