BP најави поврат на осум милијарди долари на акционерите

Loading...

Британските енергетски гигант BP соопшти во петокот дека на акционерите ќе им врати до осум милијарди долари преку откуп на акции, еден ден откако ја заврши продажбата на уделот во заедничката инвестиција во Русија.

„BP денеска објави дека има намера да откупи акции во рамки на програма чија вкупна вредност е до осум милијарди долари“, се наведува во соопштението.„Денешната одлука за откуп на акциите се надоврзува на вчерашната продажба на руски Rosneft на  50-отстотниот удел на BP во заедничката компанија TNK-BP. Се очекува со оваа програма на акционерите на BP да има се врати еднаква вредност на почетното улагање во компанијата TNK-BP“ стои во соопштението.Рускиот државен нафтен гигант Rosneft најави во четвртокот основање на водечка светска нафтена компанија чии акции ќе видат сврстени на берзанска котација, откако ја запечати 56 милијарди долари вредната аквизиција на британските и локалните удели во вносна заедничка инвестиција во TNK-BP.
Макфакс
Макфакс
Британските енергетски гигант BP соопшти во петокот дека на акционерите ќе им врати до осум ми

loading...
Loading...