Huawei отвора центар за истражување и развој во срцето на Париз

Loading...

Во сложен геополитички контекст, кинескиот гигант ја покажува својата приврзаност кон Европа.

Потегот на Huawei да отвори нов центар за истражување и развој во Париз е симболичен. Минатата недела, кинескиот гигант го отвори својот шести француски центар за истражување и развој (R&D), на Rue de Grenelle, во 7 арондисман во Париз. Сместен на вториот кат во прекрасна палата, центарот се наоѓа помеѓу Министерството за труд и Министерството за образование. Île-de-France (Ил де Франс) е исто така “заедница од 3.000 математичари, најголема во светот”, рече претседателот на регионот, Валери Пекресе.

Центарот Лагранџ има цел да биде епицентарот на оваа заедница. Наречен по француско-италијански математичар во 18 век, чија работа и денес е важна, тој ги претставува европските корени на групата.

“Отворањето на центарот е резултат на работа долга осумнаесет месеци. Ние сме тука и планираме да останеме”, изјави Меруан Дебах, потпретседател на истражување во Huawei Франција и директор на центарот Лагранџ.

За Huawei, сепак, центарот за истражување и развој е капка во океанот. Huawei има 200.000 вработени ширум светот, вклучувајќи персонал за истражување и развој од 90.000 лица. Минатата година, Huawei потроши 19 милијарди долари на истражување и развој во Франција.

Во Франција, Huawei има 1.000 вработени, од кои скоро 250 се вработени во центрите за истражување и развој, а уште 300 се планираат за следната година. Покрај тоа, како што беше најавено на крајот на септември, Huawei планира да инвестира 4 милијарди долари во Франција во следните четири години.

loading...