ITF воведува биолошки пасоши

Меѓународната тениска федерација (ITF) се согласи сите тенисери задолжително да поседуваат биолошки пасош.Одлуката со којашто во ITF се согласиле и да го зголемат бројот на извршени тестови на крвен допинг, претставува дел од борбата на ова тело против употребата на недозволени средства во овој спорт.Во соопштението се нагласува дека новите мерки за борба против допингот ќе започнат да се применуваат од оваа година, и во машка и во женска конкуренција.Биолошкиот пасош овозможува да се следи биолошкиот статус на спортистот, односно да се детектира секоја промена во неговиот организам, која укажува на евентуален допинг.
МакфаксМеѓународната тениска федерација (ITF) се согласи сите тенисери задолжително да поседуваат биолошки пасош.

Пронајдете не на следниве мрежи: