Издвојуваме

Издвојуваме

Старото спортско правило претскажува победа на Ромни

Доколку му се верува на старото американско спортско правило „Правилото Редскинс“ (Redskins Rule), кое никогаш не го изневерило своите приврзаници цели 72 години, годинава на американските претседателски избори треба да […]

Издвојуваме

Фото: Дали овој познат ланец на маркети во Македонија сам си прави цени на тепка?

На фотографијата ќе прочитате соопштение кое ќе ве подзамисли и ќе го отвори прашањето, дали познат ланец на маркети во Македонија си прави цени на производи како што му одговара?Фотографијата […]

Издвојуваме

Година на кинеските изненадувања

Годината на кинеските политички интриги веројатно ќе изроди уште некои големо изненадување во моментот додека владејачката Комунистичка партија се подготвува на конгресот во ноември да ја дозаврши смената на генерациите […]

Издвојуваме

Македонска хакерска група ги растура грчките веб страни

До нас стигна допис од македонска хакерска група која е наречена МДС(MACEDONIAN DARK SECURITY) која како одговор на нападите на македоските веб страни, како и на негирањето на македонската нација […]

Издвојуваме

Николиќ ги измеша брзините

Српскиот претседател Николиќ ги измеша брзините! Што сакаме со ова да кажеме? Па просто, при неговата посета на Македонија тој сакајќи да ги замаскира неговите поранешни радикални изјави за нашата […]

Издвојуваме

Фукујама предвидува дека кинескиот систем ќе „експлодира“

Политичкиот систем на Кина ќе „заврши со експлозија во одреден момент“ бидејќи е ригиден и нееластичен за да го издржи сѐ поголемиот притисок на социјалните мрежи како Weibo, кинеската верзија […]

Издвојуваме

Македонија ante portas ЕУ

По добивањето на последниот извештај за Македонија од страна на европската комисија, не е преамбициозно да се каже дека сме пред портите на ЕУ. Добивме најпозитивен извештај и можеме да […]

Издвојуваме

Грузија се подготвува за дилемата со кохабитацијата

Откако стана јасно дека на парламентарните избори во Грузија победи опозициската коалиција Грузиски сон предводена од милијардерот Бидзин Иванишвили, земјата се подготвува за кохабитација, досега непозната за оваа екс советска […]

Издвојуваме

Даниел Сервер: САД не извршија доволен притисок врз Грција за да се реши

Во пресрет на генералното собрание на Обединетите нации, каде македонската делегација ќе побара да се почитува пресудата на Меѓународниот суд на правдата во Хаг и да се деблокираат македонските интеграциски […]

Издвојуваме

„Триглав“ изгуби 2,3 милиони евра во Македонија

Осигурителната компанија „Триглав“ ќерка на компанијата „Триглав Осигурување“ АД (поранешно „Вардар Осигурување“) мораше летово на македонската трговско-производствена фирма Матекс да ѝ исплати 2,3 милиони евра оштета, камати и трошоци поврзани […]

Издвојуваме

БАЛКАНОТ И ЕУ: ИНТЕГРИРАНО КОЛО

Европската интеграција сè уште е централната стратешка цел на сите земји од Западен Балкан. Но, кризата во Европа ја менува политичката сцена. Од започнувањето на процесите на приближување меѓу ЕУ […]

Издвојуваме

Македонија една од ретките успеа да задржи ниски даноци

Република Македонија има најниски даноци во споредба со државите членки на Европшската унија и со соседните држави, а претставува една од ретките држави која не ги зголемува даноците во време […]