Колумни

Колумни

НАМАЛУВАЊЕТО НА СИВАТА ЕКОНОМИЈА Е СУШТИНСКА КОМПОНЕНТА НА ДАНОЧНИТЕ РЕФОРМИ И ЕКОНОМСКИОТ РАСТ

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа. Консултациите инаку, се започнати од 2020 година, напоредно со анализите за перформансите на даночниот систем и неговото унапредување. […]

Колумни

ДАНОЧНА РЕФОРМА: ЗА ЕКОНОМСКИ РАСТ, СУЗБИВАЊЕ НА СИВАТА ЕКОНОМИЈА И ФЕР ЈАВНИ ДАВАЧКИ

Неделава отворивме јавна дебата за реформа во даночниот систем. Имавме дискусија сопретставници на бизнис заедницата, група со најширок опфат и спектар на интереси.Дебатата ќе продолжи со сите општествени чинители. Преку […]

Издвојуваме Колумни

Науновски: ДАЛИ АРБЕР АДЕМИ ЌЕ ПОДНЕСЕ КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ МИЛОШОСКИ?

Вчерашното насилно однесување и физички напад врз Арбер Адеми од страна на пратеници на мицковистичкото дпмне и нивните коалициони партнери од „Алијанса на албанците“ на Зијадин Села,  меѓу кои предничеше […]

Колумни

ТАРГЕТИРАНИ МЕРКИ И ФИСКАЛНА КОНСОЛИДАЦИЈА КАКО ОДГОВОР НА ИНФЛАЦИЈАТА И РИЗИКОТ ОД СТАГФЛАЦИЈАТА

Понуда и побарувачка. Основни економски закони и база на сите економски принципи. Соодносот на добрата и услугите кои се нудат и побаруваат на пазарот го одредуваат пазарниот еквилибриум – цената. […]

Вести Колумни

СЕФФ 2022: ОДРЖУВАЊЕ НА РАСТОТ ВО ВРЕМЕ НА НЕИЗВЕСНОСТ И ПОТОА

Неделава која веќе изминува, Скопје беше центарот на економската дискусија во регионот. Преку 400 гости од меѓународни рамки, регионот и од кај нас, беа дел од втората годишна конференција на […]

Колумни

РЕБАЛАНС КАКО ОДГОВОР НА КРИЗАТА И ЗАЧУВУВАЊЕ НА РАСТОТ

Во саботата во јавноста го претставивме предлог-ребалансот на Буџетот за 2022 година,откако истиот беше усвоен од страна на Владата. Согласно новите геополитичкислучувања и нивниот ефект врз глобалната економија, реструктуирањето на […]

Колумни

За човечкиот капитал, продуктивноста и платите: Кој е патот до економски развој и подобар животен стандард?

“Растот на продуктивноста на една нација е централниот фактор за зголемување нареалните плати и животниот стандард”, рекол Пол Самуелсон, таткото на модернатаекономија и добитник на Нобелова награда за економија. Друг […]

Колумни

Светската економија пред нов предизвик: Руско-украинската војна дополнително ќе ги затегне глобалните синџири на добавување

Неизвесноста е единственото нешто извеснo. Оваа изрека, која потекнува уште од времето на Римската империја, најдобро ја опишува ситуацијата со која се соочува светот сега. Светската економија се опоравуваше, но […]