Колумни

Колумни

Мико: Не ги жртвувајте името и идентитетот за да влезете во клубот чие постоење е доведено во прашање

Едноставно е погрешно тоа што апликацијата на Македонија за членство во ЕУ е ставена на чекање поради Грција, а сега и Бугарија. Погрешно е тоа што  т.н. лидери на ЕУ […]

Колумни

Љубов, позитивна енергија и нивната злоупотреба

Ако до пред една деценија, барем во МК, њу ејџ/квази-хипи фразеологија беше ограничена на затворени кругови, денес се користи насекаде…од Хелена Роза (квантна психологија), преку маркетинг кампањи, политички говори, сертифицирани […]

Колумни

Фрчко сака грчко

1. Лустрираниот наредбодавач за кодошења Љубомир Данаилов бара “воведување на релевантни странци” во Македонија. Значи, иста комбинација како 2001 со белосветските криминалци Пердју и Леотар? Засилени со Солана! Тогаш капитулиравме […]

Колумни

Да за новото Скопје! Да за Скопје 2014!

Изминативе денови, низ медиумскиот простор проструи една петиција со која се бара Архитектонскиот факултет да застане во одбрана на Скопје. Да се одбранело „она што останало од градот.“ Скопјани да […]

Колумни

Бизнис стил на облекување – колумна на Александра Алекс Грујиќ

Дојдете со мене на едно фантастично модно патување. Ќе ве воведам во една многу интересна модна приказна, модни настани и совети. Денешната расправа, односно темата за која ќе ви говорам […]

Колумни

Еба*и и пазачи

Да му се извинам со време на пристојниот свет кој ме чита. Јеби га, и најпитомиот човек, кога ќе му рчкаат во фамилија, ќе се стрпи некое време, ама и […]

Колумни

Неојакобинци

Неојакобинците имаат замисла како се владее. Тоа е рецепт за таканаречено „конфликтно и вечно владеење“. За потребите на овој текст во почетокот ќе се потсетиме на некои термини. Не дека […]