Мислења

Издвојуваме

Македонија ante portas ЕУ

По добивањето на последниот извештај за Македонија од страна на европската комисија, не е преамбициозно да се каже дека сме пред портите на ЕУ. Добивме најпозитивен извештај и можеме да […]

Интервјуа

Шапуриќ: Локалната и централната власт заеднички да се борат за искористување на европските фондови

Локалните власти во Македонија, со помош на централната власт, треба заедно да работат на поголемо искористување на европските фондови наменети за поддршка на локални проекти, вели Зоран Шапуриќ, претседател на […]

Издвојуваме

Грузија се подготвува за дилемата со кохабитацијата

Откако стана јасно дека на парламентарните избори во Грузија победи опозициската коалиција Грузиски сон предводена од милијардерот Бидзин Иванишвили, земјата се подготвува за кохабитација, досега непозната за оваа екс советска […]

Коментари

Убиство или лага ?! За случајот се огласи и Штефан Филе

Григорис Делавекурас портпаролот на грчкото МНР, се оградува во име на целата земја, од како што рече морбидната фантазија на некои луѓе, однесувајќи се на информациите кои беа пласирани во […]

Издвојуваме

Даниел Сервер: САД не извршија доволен притисок врз Грција за да се реши

Во пресрет на генералното собрание на Обединетите нации, каде македонската делегација ќе побара да се почитува пресудата на Меѓународниот суд на правдата во Хаг и да се деблокираат македонските интеграциски […]

Издвојуваме

„Триглав“ изгуби 2,3 милиони евра во Македонија

Осигурителната компанија „Триглав“ ќерка на компанијата „Триглав Осигурување“ АД (поранешно „Вардар Осигурување“) мораше летово на македонската трговско-производствена фирма Матекс да ѝ исплати 2,3 милиони евра оштета, камати и трошоци поврзани […]

Издвојуваме

БАЛКАНОТ И ЕУ: ИНТЕГРИРАНО КОЛО

Европската интеграција сè уште е централната стратешка цел на сите земји од Западен Балкан. Но, кризата во Европа ја менува политичката сцена. Од започнувањето на процесите на приближување меѓу ЕУ […]

Издвојуваме

Македонија една од ретките успеа да задржи ниски даноци

Република Македонија има најниски даноци во споредба со државите членки на Европшската унија и со соседните држави, а претставува една од ретките држави која не ги зголемува даноците во време […]

Издвојуваме

Европската централна банка како тајна влада

Европската централна банка (ECB) со своето влијание на финансиските пазари во Европа сѐ повеќе го зазема просторот наменет за политиката, пишува германскиот дневен весник Sueddeutsche Zeitung, во средата, тврдејќи дека […]

Издвојуваме

Американските републиканци на конвенцијата доаѓаат со длабоки поделби

Американската Републиканска партија седмицава во Тампа на Флорида ја одржува националната конвенција на која се очекува единство при потврдата на претседателската кандидатура на Мит Ромни, но под навидум складната површина […]

Издвојуваме

Велика Британија, а не Грција ќе ја напушти ЕУ

Велика Британија, а не Грција, би можело да биде првата земја што ќе ја напушти Европската унија(ЕУ), предупреди бриселскиот портал ЕУ Обзервер. Порталот, во аналитичкиот текст, се повикува на најновото […]