„Mu“ е новиот сој на коронавирус: Идентификуван е во Колумбија, СЗО го следи како варијанта од интерес

Loading...

Светската здравствена организација (СЗО) назначи нов вид на коронавирус, наречен „Мu“, кој првпат беше идентификуван во Колумбија, како варијанта од интерес.
Во неделниот билтен на СЗО за пандемијата се наведува дека оваа варијанта, со ознака B.1.621, која е снимена во Јужна Америка и Европа, има мутации што укажуваат дека може да биде поотпорна на вакцини, што беше случај со варијантата „бета“, но дека ќе бидат потребни повеќе студии за понатамошно истражување на ова, пренесува Гардијан.
Според СЗО, од првата идентификација во Колумбија, во јануари 2021 година, имало неколку спорадични извештаи за случаи на варијанта „му“, а биле пријавени и некои големи епидемии од други земји во Јужна Америка и Европа.
Иако глобалната распространетост на варијантата „му“ меѓу редоследните случаи е намалена и во моментов е под 0,1 проценти, преваленцата во Колумбија (39 проценти) и Еквадор (13 проценти) постојано се зголемува – наведува СЗО.
СЗО потврди дека особено ќе го следи овој вид во Јужна Америка поради промените, каде што циркулира заедно со варијантата делта.
СЗО досега потврди четири загрижувачки варијанти на коронавирус – вирус „алфа“ идентификуван во 193 земји, „бета“ во 141 година, „гама“ во 91 година и „делта“ снимен во 170 земји, додека „му“ е петтата варијанта oд интерес.

loading...
Loading...