Економија

Економија

ЕК: ЕЦБ би требало да ги надзира сите банки во еврозоната

Новите надзорни овластувања на Европската централна банка (ЕЦБ) би требало да ги опфатат сите банки на еврозоната, а не само оние најголемите и клучните за финансискиот систем. Ова во средата […]

Економија

Каталонија бара помош од пет милијарди евра од властите во Шпанија

Презадолжената Каталонија, втората по големина шпанска покраина, денеска соопшти дека побарала финансиска помош од властите во Шпанија во вредност од пет милијарди евра. Владата на оваа североисточна покраина, која оваа […]

Економија

Американскиот суд ги блокираше графичките предупредувања на цигарите

Фабриките се жалеа дека таквите фотографии не се фактички информации коишто според законот се должни да ги втиснат на кутиите и преминуваат во адвокатирање на забраната за пушење. Апелациониот суд […]

Економија

Пад на цената на нафтата

Цената на нафтата на светскиот пазар и натаму е во пад бидејќи на пазарите владее песимизам кога станува збор за опоравување на американската економија. Во Њујорк цената на суровата нафта […]

Економија

Еврозоната повторно пред рецесија, кризата ја зафаќа и Германија?

Еврозоната речиси сигурно повторно ќе потоне во рецесија, сугерира анализата на бизнис активнсота што ја направи Маркит Економикс, а која нагласува дека германската економија исто се лизга кон кризното подрачје.Индексот […]