Ознака: АКАДЕМИК

Македонија

Академик Катица Ќулафкова ја обвини Владата

Академик Катица Ќулафкова ја обвини Владата на СДСМ и ДУИ и премиерот Заев, за деградација на симболите на македонскиот идентитет и ентитет. Според неа со Законот за јазиците Владата поддржала процес […]

Македонија

Академик Катица Ќулавкова – за македонскиот јазик

Денес, во Македонија, политичарите се однесуваат како да се овластени да судат, да расудуваат и да одлучуваат за македонскиот јазик, анализира академик Катица Ќулавкова. Нејзиниот статус го пренесуваме интегрално: Политичарите […]

Црна хроника

Почина академик Иван Катарџиев

На 92 годишна возраст почина Иван Катарџиев, македонски историчар, еден од основоположниците на македонската историска наука. Од 1972. до 1978. година бил директор на Националната библиотека „Св. Климент Охридски“ во […]

Црна хроника

Денес почина скулпторот Боро Митриќески

Како што е наведено во соопштението од Македонската академија на науките и уметностите Митриќески припаѓа на третата генерација на македонските ликовни уметници, што внесе радикални промени во македонското пластично творештво, доближувајќи […]

Вести

Академик се откажува од МАНУ доколку се преименува во Академија на Северна Македонија

Академикот лингвист Илија Чашуле најавува повлекување од Македонската Академија на науките и уметностите доколку таа согласно договорот со Грција биде преименувана во Академија на Северна Македонија. “Заборавив дека сум академик […]

Вести

Маџунков: Тиранската платформа претставува промена на Уставот, а со тоа и бришење на македонската држава како национална држава

Тиранската платформа претставува продолжение на она што се случи во 2001-та година, продолжение на рамковниот договор и продолжение на промената на Уставот, вели академик Митко Маџунков во гостувањето во емисијата […]