Ознака: Александар Протогеров

Контроверзни фајлови

Протогеров и балканските масони

Во 1909 година мајорот Александар Протогеров ја посетува Швајцарија и лично се сврзува со претседателот на Меѓународното биро за масонски врски, Едвард Картие ла Тант, во францускиот Њу Шател. Член […]

Вести

MРО создаденa од масони во Солун?!

Легендарниот Даме Груев, основачот на Македонската револуционерна организација, бил масон! Оваа сензационална информација, досега непозната за македонската јавност, всушност, е документ од архивата на Бугарската масонска ложа. Според истиот извор, […]

Издвојуваме

Александар Протогеров – контроверзен лидер на ВМРО

На Денешен ден е роден Александар Николов Протогеров (23 февруари 1867 – 7 јуни 1928) политичар, генерал и раководител на Внатрешната македонска револуционерна организација (ВМРО). Учествувал како доброволец во Српско-бугарската војна. Бил член на Македонскиот комитет, војвода …Александар […]