Ознака: алекс ванко

Колумни

СЕКОГАШ БЕШЕ ИЛИРИДА

Ако човекот е комплексно суштество, за да добиеш Македонец од него – помножи ја комплексноста со три. Ајде без ракавици, Македонецот е чудно суштество. Кај него секоја емоција е помножена […]

Колумни

КРИЗИРАЊЕ ВО КОНТИНУИТЕТ

Македонија, независна, слободна, своја. Веќе 26 години. По векови ропство, малтретирања, војни, угнетувања, раселувања, вистински геноцид ( не тој измислениот, Тиранско платформски ) – конечно и нас Македонците не огреа […]

Колумни

ЈАЈЦАТА НА ФРЧКО НА ОБРАЗОТ НА ТАКИ

Благовец. Недела пред Велигден. Во тензична атмосфера народот на Македонија се подготвува да го пречека најголемиот христијански празник, воскресението Христово. Во собранието врие а пред него багери, камиони, мотори и […]

Колумни

МИНУТА МОЛК

       Македонија. Љубов. 17-дена на улица. 17 дена на студ, дожд, ведро небо, ветер…. Таму долу на асфалтот. Се е лесно кога си опкружен со насмеани, позитивни, храбри […]

Издвојуваме

ПАЛАМУДЕЊЕ

Ако постојат зборови за кои на ни една етничка заедница во Македонија не и е потребен превод, еден од нив секако е паламудење. Ако прашате меѓу народ што точно значи […]