Ознака: Велигденски пости

Вести

Утре започнува последната недела од Велигденските пости: Што треба да правите и кое е значењето на овие денови?

Последната недела пред крајот на големиот Велигденски пост се нарекува сиропусна недела. Таа е од подготвителен карактер и подразбира дека треба телесно и духовно да се подготви за Воскресението Господово. […]

Вести

Важни правила за Велигденскиот пост: Што е дозволено да се јаде за викенд, а што во други денови?

Веќе трае големиот и тежок Велигденски пост, кој е пост со многу имиња. Велигденски пост – затоа што завршува на Велигден и значи подготовка за Празникот. Воскресенски пост – заради […]

Вести

Ако постите, внимавајте на ова: Некои намирници се продаваат како посни, но не се

Иако сигурно строго внимавате што јадете, за време на постот се случува понекогаш да консумирате нешто за што не сте сигурни дали е од животинско потекло Денес, кога имаме шницли […]

Вести

Денеска е чиста среда, младите парови никако не смее да имаат секс, а мајките мора да внимаваат на своите деца – еве зошто

Православните верници денеска ја одбележуваат чистата среда, тоа е третиот ден откако започнал велигденскиот пост. Денеска пожелно е да се пости додека некој може, а чистата среда секогаш се паѓа […]

Вести

По Прочка почнува Велигденскиот пост: Што треба да се прави на Чист понеделник и следните денови?

Утре започнуваат велигденските пости. Денот по Прочка е Чист понеделник кога почнува големиот велигденски пост. На овој ден се чисти куќата, децата и возрасните се бањаат, шишаат и бричат. Особено […]