Ознака: велигденски пост

Живот

„Кој пости и душата ја гости“ – обичаи и верувања поврзани со Велика Среда и Велигденскиот пост

На Велика Среда се одбележуваат три значајни настани: Последното претсмртно помазание на Господа, Заговорот на јудејците за да го убијат и Јудиното предавство на Христа за триесет сребреници. И на […]

Живот

Глува недела: Што не треба да правите во оваа седмица од Велигденскиот пост?

Петтата недела од Велигденскиот пост, која во календарот се нарекува Глува недела, името го добила по тоа што во голема мера е поминат постот и следи време на молчење, покајание, […]

Вести

Почнува Велигденскиот пост – Народот вели: Кој пости, душата ја гости

Денеска почнува Велигденскиот пост, тоа е пост со повеќе имиња – повеќеимен пост. Се нарекува: Велигденски пост – затоа што завршува на Велигден и значи подготовка за Празникот. Воскресенски пост […]

Вести

Почнува Велигденскиот пост

Тоа е пост со повеќе имиња – повеќеимен пост. Се нарекува: Велигденски пост – затоа што завршува на Велигден и значи подготовка за Празникот. Воскресенски пост – заради празникот на […]