Ознака: ВЕЛИКИ ПЕТОК

Живот

Обичаи за Велики Петок: Денеска е строг пост, не се работи дури и не се готви храна

Велики петок освен Велипеток уште се вика и Распет петок зашто на овој ден е распнат Исус Христос. Поради тоа овој ден се смета за најтежок празник во годината, тогаш […]

Живот

Доаѓа Велики петок, најтешкиот ден во годината

Задутре е Велики Петок- ден од Страдалната Седмица, христијански празник на денот кога е распнат Исус Христос. Овој ден е посветен на спомнувањето на осудувањето на смрт, Крстните страдања и […]

Вести

Денеска е строг пост, еве какви се обичаите

Денеска е Велики Петок, настанот кој е поврзан со овој празник е Христовото распнување. Поради тоа што Христовата личност е божествена, тој единствен меѓу луѓето немаше никаков грев, или поинаку […]

Живот

Направете го ова денеска: За ноќта спроти Велика сабота да го соните својот иден сопруг

Велики петок се смета за најтажниот ден во христијанството и на тој ден не се служи литургија во црквите, освен ако не се поклопи со Благовестие. Од Велики четврток до […]

Живот

Може ли велигденските јајца да се вапцаат и денес, на Велики петок?

Традицијата кај балканските народи да вапцаат јајца за Велигден се јавила во 16-тиот век. Меѓутоа, кај голем број домаќинки постои дилемата дали јајцата мора да се вапцаат во четврток. Според […]

Живот

Утре е Велики петок, најтешкиот ден во годината

Утре е Велики Петок- ден од Страдалната Седмица, христијански празник на денот кога е распнат Исус Христос. Овој ден е посветен на спомнувањето на осудувањето на смрт, Крстните страдања и […]

Живот

Велики петок неработен ден за граѓаните од православна вероисповед

Министерството за труд и социјална политика соопшти дека 26 април, Велики Петок, или петок пред Велигден е неработен ден за граѓаните од православна вероисповед во Република Северна Македонија. Истовремено, Министерството […]