Ознака: верба

Вести Живот

Прочка – празник на проштевањето и очистувањето од гревовите

Прочка претставува голем празник за македонскиот народ и со него се поврзани голем број обичаи и верувања. Очигледно е дека проштевањето е обичај востановен под влијание на црквата, додека огновите, […]

Живот Избор на уредникот

Мојот Господ никогаш не ме изневерил!

Исус им рекол на своите ученици: “Полињата се бели, спремни за жетва.“Жетвата е собирање души во последните денови, а законот на жетвата е дека колку се деновите помрачни, толку жетвата […]

Занимливости

Бог секој ден го слушал мрморењето на еден човек се додека една вечер не одлучил да му одговори!

Си бил некој сиромашен и едноставен човек. Навечер, по заморната работа се враќал дома скршен и нерасположен. Љубоморно ги набљудувал луѓето кои се возеле во автомобилите и си уживале. “Нив […]