Ознака: википедија

Uncategorized

И на Википедија веќе сме Северна Македонија

На глобалната он-лајн енциклопедија, Википедија, почна да се употребува новото име на државава, Република Северна Македонија. Напишано е повеќе светски јазици. Образложението е дека промената на името е направена со […]

Коментари

Скандал: Википедија менува статии по политички налог?

Подолго време се зборува дека македонската википедија е под контрола на лица кои се блиски до Владата, поточно до СДС и „Шарената револуција“. Знаеме за примери дека тие менувале во […]

Вести

Дежурен шарен „плукач“ ги вандализира статиите на Википедија. Доведена во прашање нејзината објективност

Пулс24 подолго време следи на Википедија редовно вандализирање на одредени статии, кое го врши исто лице, а е задолжено да ги нагрдува на антимакедонска основа…Она што можете да го забележите […]

Издвојуваме

Википедија се збогатува со содржини од македонската историја

“Википедија се збогатува со содржини од македонската историја”  Проектот “Македонски војводи и револуционери” на Википедија забрзано се реализира и веќе ги дава очекуваните резултати. Над 155 постоечки статии за личности […]

Вести

Википедија се збогатува со содржини од македонската историја

Проектот “Македонски војводи и револуционери” на Википедија забрзано се реализира и веќе ги дава очекуваните резултати. Над 155 постоечки статии за личности од македонско револуционерно минато се веќе надополнети со […]

Издвојуваме

На половина пат од првиот ДАРМ предизвик

Во тек е првиот ДАРМ Предизвик на Википедија, натпревар во пишување статии поврзани со документите и фотографиите кои Државниот архив на Република Македонија, преку својот матичен Википедијанец, ги сподели за […]

Издвојуваме

Се одржа обука за уредување на Википедија во просториите на Државниот архив на РМ

Во деновите на 1, 2 и 3 јуни 2016 година, во просториите на Државниот архив на Република Македонија беше одржана обука за уредување на Википедија. На обуката зедоа учество вработени […]