Ознака: гени

Живот

Гените се чудо: 7 карактеристики кои детето ги наследува само од таткото

Познато е дека децата во себе имаат микс од гените од двајцата родители, но доколку едниот родител е доминантен, тогаш детето повеќе се „повлече“ на него. Научниците повеќе пати тврделе […]

Живот

Дали гените се причината за настанувањето на менталните болести?

Една од најголемите невистини во врска со развојот на една личност, е верувањето дека нашиот карактер зависи 100% од нашите гени. И покрај тоа што гените имаат улога во развојот […]

Живот

Што наследуваат дечињата од мајката, а што од таткото?

Генетичарите тврдат дека секое дете е единствено, а на кого ќе личи има милијарда комбинации. На пример, големите уши се наследуваат по машка линија. Ако таткото има големи уши, најверојатно […]

Живот

Фактори коишто го спречуваат губитокот на килограмите, а немаат врска со исхраната

Станува збор за тоа, дека занемаруваме одредени фактори, коишто се подеднакво важни за процесот на слабеење. Факторите како хормоните, лековите, неизразените емоции и гените влијаат на тоа дали ќе ослабеме […]

Занимливости

Откриени се гени што се заеднички за развојот на човечките прсти и перките на рибите

Тим научници за првпат го следеле формирањето на перките и утврдиле дека прстите се формирани од истите структури, односно од оние кои кај рибите се појавуваат во одделените делови на […]

Живот

Алцхајмерот може да се открие уште во раното детство!

Ген кој е поврзан со Алцхајмерот, може да почне да влијае на мозочната структура и психичката острина уште од предучилишна возраст, покажува ново истражување.Научниците одамна открија дека генот APOE се […]

Занимливости

Научниците пронашле „зомби гени“ кои се активираат непосредно по смртта!

Научниците од САД открија сет на „зомби гени“ кои се активираат во клетките неколку дена по смртта на телото, се вели во натписот објавен во е-библиотеката bioRxiv.org.„За нас, овој експеримент […]