Ознака: годишен одмор

Магазин

Колку Македонци можат да си го дозволат “луксузот“ – седумдневен годишен одмор

Според податоците на Евростат, 61,2 отсто од граѓаните на Македонија не можат да си дозволат седумдневен одмор во некое одморалиште во текот на годината. Сепак, бројот на оние кои не […]

Вести

Колку денови платен годишен одмор му следуваат на секој работник според законот?

Согласно Законот за работни односи, секој работник има право на платен годишен одмор од најмалку 20 и најмногу 26 работни дена. Законот предвидува годишниот одмор да се користи во два […]

Вести

Овс се вашите права и обврски при користење на годишен одмор

Правото на  платен годишен одмор е уставно загарантирано право. Уставот на Република Македонија става посебен акцент на неприкосновеноста на правото на одмор, со определбата дека од ова право вработениот не […]

Вести

Се нарушува правото на годишен одмор на вработените по налог на Ременски

Ременски побарала од државниот секретар на министерството да го прекине годишниот одмор на вработените кои веќе го користат и да не одобрува користење на годишен одмор кои веќе тоа уредно […]