Ознака: Гоце Делчев

Издвојуваме

Македонска студентска организација „Гоце Делчев“ и Македонското студентско друштво “Вардар”

Македонската студентска организација “Гоце Делчев” е културно-просветна организација која е основана во летото 1919 година од студенти кои студираат во Софискиот универзитет “Свети Климент Охридски” со задача да се бори за ослободувањето на Македонија […]

Избор на уредникот Историја

Преобјавено: За прв пат објавен протоколот за пренесување на моштите на Гоце Делчев

Преобјавено. Вечерва објавивме повторно неколку текстови за нашиот голем револуционер Гоце Делчев. Во таа насока заокружуваме со Протоколот за пренесување на моштите во Македонија кој што се чува во Државниот […]

Издвојуваме

Сведоштво: Како е откопуван Делчев од гробот во Баница! – плус документарен филм

На 22 април утрото, откако ги прегледал сите трупови, Тефиков наредил убиените да се погребаат според христијанските обичаи со свештеник, а труповите на Делчев и Гоштанов да се однесат во […]

Историја

Димитар Влахов. Ликовите на македонските револуционери

Во почетокот на втората половина на претходниот век, кога на европската сцена се појави македонското прашање како акутно, положбата на македонскиот народ била неподнослива. Турската влада немилосрдно го ограбувала населението […]

Вести

Од понеделник прв уписен рок на Универзитетот „Гоце Делчев“, Штип

Универзитетот „Гоце Делчев“-Штип прв почнува со уписи на студентите во прва година за академската 2017-2018 година. Слободни места има за 5212 бруцоши.Ректорот на УГД-Штип Блажо Боев денеска на прес-конференција рече […]

Вести

Студентскиот дом „Гоце Делчев“ во мрак среде испитна сесија

Мрак во студентските домови, е изгледа една од реформите за подобро образование, кои СДСМ ги најавуваше откако ќе дојде на власт. Младите пратеници на партијата, претседателот на младинската организација на […]