Ознака: деменција

Живот

Негативните мисли го зголемуваат ризикот од деменција

Кај луѓето во поодмината возраст често се случува да размислуваат на негативен начин. Тоа, пак, може да доведе до намалување на умствените способности и поголема опасност од деменција и од […]

Живот

Пијалаците кои ги пиете секој ден го зголемуваат ризикот од срцеви и мозочни удари и деменција

Пијалакот како што е диеталната кока кола може да изгледа здрав, но експертите прикажале што можат да направат само две лименки од овој пијалок со вашето тело. За вистинските љубители […]

Занимливости

Ген поврзан со деменција може да се открие уште од најраното детство

ApoE4 е генот кој го зголемува ризикот од развој на Алцхајмерова болест. Според резултатите од последните истражувања, мозокот на децата со дадениот ген не е ист како и кај носителите […]