Ознака: денеска

Живот

Денеска е Откривање и пренос на моштите на Св. архиѓакон Стефан

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 2 август. Денеска е Откривање и пренос на моштите на Св. архиѓакон Стефан. За моштите на свети архиѓакон Стефан не се знаеше ништо […]

Живот

Денеска е Свети великомаченик Пантелејмон, заштитник на медицината

Свети Пантелејмон е родум од Никомидија, од мајка христијанка и татко незнабожец. Мајка му се викаше Евула, а татко му Евсторгиј. Како момче ја изучи лекарската наука. Свештеникот Ермолај го […]