Ознака: дијабетес

Живот

Мирно бебе не е и секогаш здраво бебе: Зошто бебињата кои помалку плачат подоцна се подебели и имаат проблем со дијабетес?

Бебе кое родителите многу лесно можат да го смират кога плаче има големи предиспозиции кога ќе порасне да биде дебело. Причините за дебелеење се многу комплексни и ја вклучуваат генетиката […]

Живот

Бучавата на која секојдневно сме изложени може да предизвика појава на дијабетес и инфаркт

Светската здравствена организација неодамна објави истражување за загадувањето на средината со бучавата, што многу лошо влијае на здравјето на луѓето и може да доведе до појава на дијабетес. Без разлика […]

Живот

Тајна со помош на која можете да го контролирате дијабетесот, а повеќето доктори не сакаат да зборуваат за тоа!

Доколку имате  дијагноза  дијабетес, обичната медицина ве третира како да имате неизлечива болест. Тоа е како да кажете: „Сега си дијабетичар… тоа е кој и ти… и  тоа е  што  […]

Живот

Што се случува ако НЕ јадете МЕСО година дена?!

Експертите велат дека доколку престанете да јадете месо, ќе имате низа здравствени бенефиции.Но, дали е паметно 100% да го отстраните месото од исхраната? Нормално дека не, може да го намалите, […]

Вести

Во Македонија 12 отсто од возрасните имаат дијабетес

Да се подигне јавната свест за дијабетесот и да се преземат мерки за превенција и подобро справување, апелираат од Здружението за заштита и едукација на дијабетичари „Був“ по повод одбележувањето […]

Живот

Дали устата ви е постојано сува? Тоа може да биде сигнал за оваа сериозна болест!

Сува уста (ксеротомија)  знае да биде честа и многу  е безопасна,  но некогаш може да биде симптом за  некои заболувања.  Сувоста на устата е нормална појава, доколку не сте пиеле  […]

Живот

Вода од бамји за лечење дијабетес и болести на бубрезите

Бамјата е помалку заборавена билка. Оваа билка може да ви помогне во лечење на дијабетес, астма, холестерол (лош холестерол) и болести на бубрезите. Бамјата е хранлив зеленчук со потекло од […]

Занимливости

Научниците докажаа дека свеста подлежи на физиката

Научниците добија нов доказ дека физиологијата на човекот е потчинета на неговата психа.Според резултати од експерименти, нивото на гликоза во крвта на дијабетичари се менувал во зависност не од реално, […]

Живот

НАПРЕДОК ВО МЕДИЦИНАТА: Пронајдена вакцина за лекување на најчестата болест на денешницата!

Само во Америка над 1,25 милиони луѓе страдаат од дијабетес тип 1. Bacillus Calmette – Guerin е вакцината која е користена за туберкулоза пред 100 години и изгледа дека токму […]