Ознака: Државен Архив на РМ

Вести

Состанок на Извршниот одбор на Европскиот огранок на Меѓународниот архивски совет

На 27 и 28 март 2017 год.  во „Порта Македонија” Скопје се одржа состанок на Извршниот одбор на Европскиот огранок на Меѓународниот архивски совет (European Regional Branch of the International […]

Вести Историја

„Црните страници на УДБА“ промовирани во Куманово

Во кумановскиот театар, денеска во организација на Државниот Архив на Република Македонија беше промовирана едицијата „Црните страници на УДБА“. Директорот на Државниот архив Филип Петровски ги презентираше документите објавени во […]

Вести

Петровски во Охрид: „Да се знае кој ги уништуваше македонските патриоти!“

Едицијата „Црните страници на УДБА“ во четвртокот беше промовирана и во Охрид. Повторно, преполната сала е доказ дека интересот на народот е се поголем, а наспроти него опозицијата се уште […]

Вести

Петровски: Македонија ја има и ќе ја има засекогаш!

Во Домот на млади во Штип беше промовирана едицијата „Црните страници на УДБА“ во издание на Државниот архив на Македонија.Ангел Костадинов, Панче Смилевски, Трајче Спасовски, Драган Срцев, Коце Балабанов, Симеон […]

Вести

Саздо Трајков со солзи во очите се потсети на тортурите од УДБА и порача: „Македонија не ја даваме“

На промоцијата на едицијата „Црните страници на УДБА“ на Државниот архив на Република Македонија во Велес каде присуствува повеќе од 300 граѓани, емотивно обраќање имаше 88-годишниот Саздо Трајков, кој бил […]

Вести

Тајните служби ги следеле членовите на ВМРО-ДПМНЕ до јуни 2000 година

ВМРО ДПМНЕ како политичка партија и нејзините најекспонирани членови била следена до јуни 2000 година. Иако оваа партија во тој период е на власт од 1998 година, сепак архивските документи […]

Избор на уредникот

Фото: Едицијата „Црните страници на УДБА“-202 досиеја достапни за граѓаните на Македонија

Државниот архив на Република Македонија поседува 15.000 досиеја, во 630.000 страници направени од страна на тајната полиција во периодот од 1945-2000 година. Околу 120.000 досиеја се знае дека се направени […]

Вести

Историја што чека да биде откриена: Промовирана едицијата „Црните страници на УДБА“

Државниот архив на Република Македонија денеска ја промовира едицијата „Црните страници на УДБА“ во која на 13.000 страници преку користење на неовластено направени извештаи од тајната полиција е опишано што […]