Ознака: државна матура

Вести

Државната матура со измени, учениците до 5 март да ги пријават испитите што ќе ги полагаат

Наместо три екстерни и еден интерен, средношколците во завршна година ќе полагаат два екстерни и два интерни испита и проектна задача на државната матура, а согласно со постигнатиот договор со […]

Вести

1400 средношколци обврзани да полагаат државна матура, нивното здравје и живот ставени во ризик

Околу 1400 средношколци кои минатата година не полагале државна матура, годинава се обврзани истата да ја полагаат доколку сакаат да се запишат на факултет. Тие обвинуваат дека се дискриминарани, а […]

Вести

220 ученици полагаа државна матура во дебарско

Во трите средни општински училишта во општините Дебар, Центар Жупа и Маврово Ростуше, првиот екстерен испит од државната матура, мајчин јазик и литература помина без проблеми.– Во нашата установа првиот […]

Вести

Августовскиот испитен рок за државна матура почнува од утре

Матурантите кои во јунската сесија не ја положиле државната матура или не во целост ќе полагаат од утре до 18 август. Како што соопшти Државниот испитен центар, во августовскиот испитен […]