Ознака: егејска македонија

Историја

ПРЕДАНИЈА ОД ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА ЗА БИТКАТА КАЈ ГАВГАМЕЛА: Дариј за Александар рекол – дојде време дете да ми го земе царството

Едно време Цар Александар беше дете. Он имаше татко. Татко му беше стар, а цар Александар беше дете малечко. Дојде време персијскиот цар донесе којн у Македонија, сакаше да го […]

Издвојуваме

ЦИА: Москва барала спојување на Вардарска и Егејска Македонија

Документите за поранешна Југославија што ги објави ЦИА покажуваат дека Советскиот Сојуз неколку години по завршувањето на Втората светска војна вложувал големи напори за нерешеното македонско прашање наспроти индиферентниот став […]

Вести

Владата им врти грб на прогонетите од Егејска Македонија а ги финансира шарените револуционери

Денеска, на дневниот ред на Владата ќе се најде предлог – одлуката за престанок на трајно користење на недвижнина на Здружението за духовно обединување на Сетинци-Попадинци и Крушоради од Лерин […]

Издвојуваме

ЉУБОВТА КОН ОКУПИРАНИОТ РОДЕН КРАЈ НЕ Е ИРЕДЕНТИЗАМ!

Грчкото министерство за надворешни работи ја обвини Македонија за иредентизам, затоа што македонскиот конзул во Торонто ги поздравил Македонците на традиционален Илинденски пикник пред бина со етно-историската карта на Македонија.За […]

Издвојуваме

Документација во турските архиви: „Македонија не е грчка“

– Архивите на Турција како наследничката на Отоманската Империја располагаат со преголема документација за историската вистина и за Македонија и за Грција. Кај нас тие датотеки речиси воопшто и не […]

Колумни

Егејска Македонија бара независност од Атина?!

Оганот на сецесионизмот, како што ја именуваат атинските весници, иницијативата за широка автономија на Егејска Македонија, ја потпалил чуварoт на клучот на портата на Македонија во Солун. Во коментарот на […]

Вести

Збришана секаква трага од гробовите на Самуиловите родители и братот Давид во Герман

Во селото во кое пред 127 години била најдена надгробната плоча на Никола, Рипсимија и Давид денес никој не слушнал за нивните гробови. За нас остана енигма што се крие […]