Ознака: задача

Занимливости

Математички предизвик: Како може резултатот да биде 30?

Во последно време многу лесно луѓето се „навлекуваат“ на математички задачи кои на прв поглед делуваат тешки и невозможни, а во суштина само треба да размислувате логички, наместо математички. Таква […]

Занимливости

Задачата изгледа многу едноставно, но сите добиваат различен резултат

Оваа задача ги подели мислењата меѓу корисниците на друштвените мрежи. Наизглед е едноставна, но сепак сите добиваат различно решение.Бидејќи луѓето на различни начини ја решаваат, логично е да добијат и […]

Сцена

Карло Бос влегува во парламентот со посебна задача?!

Карло Бос ни открива нешто повеќе за своите планови, а меѓудругото и дека планира да ги задоволи македонските политичарки.Прочитајте ја неговата изјава во целост: „Сите мислат дека полвиот орган е […]

Занимливости

Задача која го полуде светот: Го знаете ли одговорот?

Дали може да ја пресметате вредноста на коњот, потковицата и чизмата?Лесно е да дојдете до вредноста на коњот, но потоа работите се комплицираат… Сконцентрирајте се бидејќи е во прашање обичен […]

Занимливости

Две од пет лица даваат погрешен одговор: Дали го знаете решението на оваа задача?

Некои задачи на прв поглед изгледаат едноставно, но луѓето често при избрзување даваат неточни одговори.Истражувањата во Јапонија покажале дека само 60% од луѓето во своите дваесетти години точно одговараат на […]