Ознака: заштитник на медицината

Живот

Денеска е Свети великомаченик Пантелејмон, заштитник на медицината

Свети Пантелејмон е родум од Никомидија, од мајка христијанка и татко незнабожец. Мајка му се викаше Евула, а татко му Евсторгиј. Како момче ја изучи лекарската наука. Свештеникот Ермолај го […]