Ознака: збор

Живот

Го изговараме секогаш на крајот на молитвата, но малкумина знаат што значи: Зборот АМИН крие вековна мистерија

Овој термин, по потекло од хебрејски јазик, значи цврстина, решеност. Во Стариот Завет, зборот АМИН ја симболизира вистината, која е „благословена на земјата, благословена од вистинскиот Бог“. (Исаија 65:16) Исто […]

Занимливости

Што навистина се крие зад магичниот збор абракадабра?

Секој од нас го има слушнато зборот абракадабра, кој обично го придружува некој фокус или ефективен трик, но знаете ли од каде всушност потекнува?Една теорија вели дека тој доаѓа од […]

Занимливости

Древните Македонци го кориcтеле зборот „Βасилеус“ за именување на титулата- крал

Древните Македонци, како и Хелените, го кориcтеле зборот „Βасилеус“ за именување на титулата – крал.Зборот нема никаква хеленска или „грчка“ етимологија, па затоа еден од најпознатите лингвисти грцисти, Холанѓанецот Роберт […]

Љубов и секс

Пет ситуации во кои жените треба да го имаат главниот збор

Времето на „мачо“ мажите оддамна помина. Жените денес се се посамостални и поодлучни, знаат што сакаат од животот. Па затоа, мажите се почесто признаваат во кои ситуации жените треба да […]