Ознака: значење

Занимливости

Што значат боите на пастата за заби?

Деталите околу пакувањето на производите, како што се круговите на ќесичките со чипсови и симболите на етикетите за козметика можат да бидат мистични за просечниот потрошувач. Со години, на Интернет […]

Живот

Го изговараме секогаш на крајот на молитвата, но малкумина знаат што значи: Зборот АМИН крие вековна мистерија

Овој термин, по потекло од хебрејски јазик, значи цврстина, решеност. Во Стариот Завет, зборот АМИН ја симболизира вистината, која е „благословена на земјата, благословена од вистинскиот Бог“. (Исаија 65:16) Исто […]

Занимливости

Зошто и од каде потекнува традицијата за спуштање на знамето на половина копје?

Од каде потекнува оваа традиција? Со векови се користи ширум светот и кореспондира со законите на одредена држава. Најчесто, во деновите на жалост, сите државни органи и органите на локалната […]

Живот

ВОНРЕДНА СОСТОЈБА: Што значи тоа и колку време може да трае?

Вонредна состојба настанува кога ќе настанат големи природни непогоди или епидемии. Постоењето на вонредна состојба на територијата на Македонија или нејзин дел го утврдува Собранието по предлог на претседателот на […]

Живот

Местото каде што ви се појавуваат брчки открива многу за вашето здравје

Повеќето луѓе ја забележуваат првата појава на брчки во своите доцни 20-ти и раните 30-ти години, а тие се повидливи кај лицата со сува и потенка кожа. Брчките се неизоставен […]

Занимливости

МАРИЈА – МАКЕДОНСКОТО ИМЕ ШТО ЗНАЧИ „САКАНА ОД БОГА“

Според старите толкувања, ова име значи и „горчината на морето“. Марија е најраспространетото женско име на светот во разни варијанти. Како име на мајката на Исус, името Марија симболизира чиста […]

Занимливости

ЕЛЕНА: Откријте го значењето на името и луѓето кои го носат

Елена е многу често име во нашата земја. Се верува дека ова име потекнува од грчкото „Елене, Хелене“ изворно од „hele“ што значи „сончева светлост, сјајна, блескава“. Според хеленската легенда, […]