Ознака: избор на уредникот

Избор на уредникот

Ослободување од политичкото и економското ропство

Најчесто објавуваните информации за борбата на македонскиот народ во почетокот на минатиот век ретко споменуваат дека освен со оружје, Организацијата му помагала на населението и на други начини, многу современи […]

Избор на уредникот

Македонците се сомневале дека Бугарите и Србите ќе ги поделат во 1905 година

Дипломатски претставник на Кралството Србија во Бугарија, Света Симиќ, стапува во врска со некои од македонските револуционерни раководители и со нив води разговори во врска со настанатата ситуација. За содржината […]

Избор на уредникот

Султанот признал дека без Русија, немало да може ефикасно да се уништи македонската револуција

Во декември 1902 година, при својата посета на Софија, рускиот министер за надворешни работи, гроф Ламздорф, се сретнува со задграничното претставништво на Македонската револуционерна организација за да го изрази своето […]

Избор на уредникот

Грција го ПРИЗНАЛА македонскиот јазик уште во 1905 година

Грците знаеле за македонскиот јазик во 1905 година, но денес се преправаат дека тој не постои.Петок, 8 јули 1905: Пред неколку месеци Македонскиот Комитет во Битола најави дека работи на […]