Ознака: истражувања

Вести

Влахов: идните ветеринарни доктори, земјоделски и шумарски инженери ќе треба да изнајдат решенија за проблемите со климатските промени

Прва студентска конференција за глобални климатски промени беше организирана од студентските собранија на Факултетот за земјоделски науки и храна, Факултетот за ветеринарна медицина и Факултетот  за шумарски науки, пејзажна архитектура […]

Љубов и секс

„Не е вина на жените ако не можат да достигнат оргазам, вината е на мажите кои се лоши во кревет“

Практично се сметаше дека жените кои не можеле да доживеат оргазам не биле психички зрели. Сепак, сексуалниот експерт Надија Бокоди смета дека тоа се должи на неможноста на мажот да задоволи […]

Живот

Коронавирусот нема да исчезне со затоплување на времето

Коронавирусот нема да исчезне со затоплување на времето Американски научници испратија писмо до Белата куќа во кое се тврдат дека се чини дека коронавирусот нема да исчезне при пристигнувањето на […]

Живот

Помалку време на социјални мрежи намалува ризик од депресија

Помалку време минато на социјалните мрежи го намалува ризикот од депресивно растројство, се посочува во труд на Универзитетот на Пенсилванија. Стручните лица сметаат дека има директна врска меѓу ограничувањето на […]

Занимливости

Британски научници пронајдоа формула за исчезнатите чорапи при перење

Британски научници ја решија загатката со исчезнувањето при перење чорапи. Тие изведоа формула со која се пресметува веројатноста тоа да се случи. Формулата (L(p x f) + C(t х s)) […]

Живот

Неколку генетски модифицирани луѓе веќе шетаат меѓу нас

Настанал впечаток дека човештвото ги преминало границите. Кинескиот научник Хе Џанкуи на 26-ти ноември соопштил дека се родени близнаци со гени кои тој им ги изменил додека уште биле ембриони. […]

Живот

Ако пиете горко црно кафе, веројатно сте психопат

Луѓето што претпочитаат горко црно кафе, без шеќер, млеко и други додатоци, постои веројатност да се психопати, посочува ново истражување на Универзитет на Инсбрук во Австрија. Испитаниците требало да подредат […]