Ознака: крал

Занимливости

Просјакот му покажа на кралот што значи богатство

Една приказна која деновиве кружи по социјалните мисли, пренесува многу важна порака за сите. Што е богатство? На ова прашање сите имаме различен одговор, па просјакот решил да му предаде […]

Занимливости

Древните Македонци го кориcтеле зборот „Βасилеус“ за именување на титулата- крал

Древните Македонци, како и Хелените, го кориcтеле зборот „Βасилеус“ за именување на титулата – крал.Зборот нема никаква хеленска или „грчка“ етимологија, па затоа еден од најпознатите лингвисти грцисти, Холанѓанецот Роберт […]