Ознака: Лазар Колишевски

Избор на уредникот

БРИТАНСКИОТ КОНЗУЛ ВО СКОПЈЕ: КОМУНИСТИЧКАТА ПАРТИЈА И ТИТО СЕ ПОВЕЌЕ ЈА КОНТРОЛИРААТ МАКЕДОНСКАТА ВЛАДА. ОЗНА СЕ ЧИНИ ИМА ПРАВО НА ВЕТО НА МНОГУ ОДЛУКИ НА ФЕДЕРАЛНАТА ВЛАДА

Дали ви се чини познато ова што ќе го прочитате подолу? Има ли разлика од тогаш до денеска во нешто? Како да гледам повторување на циклусот на контрола. Само сега […]

Издвојуваме

Како македонските комунисти ги фалсификувале фактите за Лазар Колишевски

Според германскиот историчар, д-р Стефан Требс, повоената македонска историографија се развивала во „симбиоза со политиката“, иако историјата ја пишуваат документите, а не победниците. Без разлика дали се согласуваме со таа […]