Ознака: легенди

Контроверзни фајлови

Со што се бркаат вампирите во македонските преданија?

Во повеќето филмови за вампири, се употребуваат лук и колец кој се забодува во срцето со цел да се убие вампирот. Сепак во македонските преданија каде се спомнуваат вампирите постојат други […]

Контроверзни фајлови

КОЈ Е ЦРНИОТ МАГ ШТО ГО ИНИЦИРАЛ АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ?

Најпрвин да кажеме дека вистинската историја не е секогаш онаква каква што ни се претставува во историските учебници или општо прифатените “научни” тези, документарни емисии итн., напротив, таа e многу […]

Контроверзни фајлови

Ноќта помеѓу 1 и 2 август НИКОЈ НЕ СЕ КАПЕ во Неретва: Од водата допираат крици…

Зошто никој не се капе во Неретва на 2 август? Старата легенда вели дека ноќта помеѓу 1 и 2 август кога е Свети Илија, реката Неретва има чуден звук со […]