Ознака: македонска историја

Македонија

Котлар: Ова што се прави во однос на македонската историја претставува најлоша форма на фашизам!

Професорката Наташа Котлар порачува дека ова што се прави со македонската историја е најлоша форма на фашизам. “Преспанисти, Илиристи…! Ова што се прави во однос на македонската историја (читај и […]

Издвојуваме Историја

Битката на Ножот! – највеличествената страница на македонската историја по Илинденското востание

Битката на Ножот! – највеличествената страница на македонската историја по Илинденското востание. Педесет и четири Македонци ја испишаа највеличествената страница на македонската историја по Илинденското востание, саможртвувајќи се на каменестиот […]

Вести

Бришење на македонската историја

Никола Димитров се согласил македонско – грчка комисија да го одстрани иредентизмот во македонските  учебници и мапитеГрчкиот министер за надворешни работи Никос Коsијас гордо од Атина ја известува јавноста дека […]

Избор на уредникот

Ослободување од политичкото и економското ропство

Најчесто објавуваните информации за борбата на македонскиот народ во почетокот на минатиот век ретко споменуваат дека освен со оружје, Организацијата му помагала на населението и на други начини, многу современи […]

Избор на уредникот

Султанот признал дека без Русија, немало да може ефикасно да се уништи македонската револуција

Во декември 1902 година, при својата посета на Софија, рускиот министер за надворешни работи, гроф Ламздорф, се сретнува со задграничното претставништво на Македонската револуционерна организација за да го изрази своето […]

Вести

Бачев обелодени нови сознанија за Карпалак: Кој ги испрати бранителите во заседа?

„Случајот Карпалак не смее да се заборави, бидејќи има докази дека можело да се спречи загинувањето на бранителите доколку некој не пропуштил да преземе одредени дејствија, што бил должен да […]

Вести

Д-р Филип Петровски најавува нови активности на Државниот Архив на РМ

Државниот архив на РМ на чело со Петровски, неуморно работи на промоција на македонската историја и документи, како и отворање на Архивот кон светот. Директорот на Државниот архив на Македонија, […]