Ознака: македонско прашање

Издвојуваме Историја

На Мировната конференција во Париз, Михајло Пупин имал инструкции од американскиот претседател Вилсон да инсистира на автономна Македонија

МИХАЈЛО ПУПИН И МАКЕДОНСКОТО ПРАШАЊЕКОЈ Е МИХАЈЛО ПУПИН?Роден е на 9 октомври 1854-та година во село Идвор, во близина на Панчево, Србија. И татко му Константин и мајка му Алимпијада […]

Издвојуваме

Саша Узунов: Виктор Габер ширел гласини во Австралија (декласифицирани документи)

Саша Узунов објави декласифициран австралиски дипломатски кабел од 1995 година а поврзан со тогашниот висок функционер во Министерството за надворешни работи – Виктор Габер Декласифициран австралиски дипломатски кабел од 1995 […]

Издвојуваме

Македонија во странскиот печат: Македонското прашање го чека своето решавање

Басновитата птица Феникс изгорела во дамнини во своето гнездо, но од нејзината пепел се појавувал секогаш еден почуден Феникс. Македонското прашање многу прилега на оваа легендарна птица. Едвај се беше […]

Издвојуваме

Македонија во странскиот печат: МАКЕДОНСКИ НЕПРИЛИКИ

МАКЕДОНСКИ НЕПРИЛИКИ  Балканскиот проблем може или не може да биде нерешлив, но секојдневно станува сè покомплициран.  Силите постојано се мешаат во   македонските работи   и   речиси   секогаш ветуваат   реформа   која   секогаш  […]

Издвојуваме

„Внатрешната револуционерна организација“ во Македонија

Деветнаесеттиот и почетокот на дваесеттиот век е период кој за Македонија, континуирано до ден денес е значаен за нејзиното постоење, но исто така и период кој ја одредува нејзината иднина. […]

Вести Интервјуа

Се бранат престапници, а се гонат обични граѓани: Слушнете го интервјуто на Филип Петровски во емисијата „Пулт“

Директорот на Државниот архив на Република Македонија и политичкиот аналитичар д-р Филип Петровски, гостуваше во емисијата „Пулт“ на Радио Слободна Македонија. Петровски во интервјуто отворено зборуваше за настанатите проблеми во […]

Вести

Петровски: Граѓаните веќе имаат свое мислење – јасно е поделена сликата

Аналитичарот и директор на Државниот архив на Република Македонија, д-р Филип Петровски, гостуваше во емисијата „Пулт“ на Радио Слободна Македонија.Што по изборите? При гостувањето во РСМ, Петровски говореше за последиците […]

Вести

Петровски: На Заев му е ветено да биде новиот Коте од Руља

Филип Петровски при гостувањето во емисијата „Пулт“ во РСМ, заедно со водителката Славица Арсовска ги разјаснуваа политичките случувања во земјава.Идеологијата на Зоран Заев за спроведување на двојазичност во Македонија наиде […]