Ознака: месеци

Занимливости

Како месеците ги добиле своите имиња?

Современиот календар сме го превземале, односно наследиле од Римјаните кои првобитно имале 10 месеци во годината, а таа почнувала во март, што им било логично на сите бидејќи почнувала пролет […]

Живот

Знаете ли што значат имињата на месеците

Сте знаеле ли дека пред календарските интервенции од страна на римскиот император Нума Помпилиј,‭ ‬годината почнувала со Март,‭ ‬а Јули не постоел како месец се до доаѓањето на Јулие Цезар […]