Ознака: Министерство за култура

Култура

Завршија истражувањата на споменичната целина Црвено поле

Завршија годинашните археолошки истражувања на споменичната целина Црвено поле на планината Огражден, с. Барбарево, Ново Село, информираат од Министерството за култура.Во текот на истражувањата, стручните екипи на Заводот за заштита […]

Култура

Инвестирањето во заштита на културното наследство ја направи Македонија атрактивна туристичка дестинација

Во последните неколку години Министерството за култура поддржа бројни проекти од областа на културното наследство, неговата соодветна заштита, промоција и афирмација. Како резултат на тие вложувања Р.Македонија стана атрактивна туристичка […]

Култура

Објавена е програмата за 1100. годишнина од упокојувањето на Св. Климент Охридски

Значајни културни содржини во насока на одбележување на 1100-годишнината од упокојувањето на големиот мисионер, Св. Климент Охридски, ќе реализираат Министерството за култура и институциите од областа на културата заедно со […]

Вести

Канческа- Милевска: Поддршка за Галичка свадба и заштита на архитектурата во мијачкиот крај

Министерството за култура преку Годишната програма континуирано издвојува средства во заштита на богатото културно наследство и зачувување на автентичноста на архитектурата на градбите во мијачки крај, покрај тоа што редовно […]

Вести

Никој не знае кога се одиграла „Лерин“ на Унковски и Поповски за која добиле пари од државата

„Лерин“ е насловот на театарската претстава за која друштвото за театарски и едукативни дејности „Театарот на навигаторот Цветко“ од Министерството за култура добило финансиска поддршка од 800.000 денари, како за […]

Вести

Македонија следната година е домаќин на доделувањето на најпрестижната европска награда „Микелети“

Република Македонија и Министерството за култура во септември 2017 година прв пат ќе бидат домаќини и организатори на манифестацијата за доделување на престижната награда „Микелети’’ за најдобар музеј во Европа, […]