Ознака: Мон

Магазин

Сергеј Варошлија повторно брутален Учителките на тапет

Сергеј Варошлија: „Министерството за образование да преземе мерки за ваквите просветни работнички“повторно брутален Учителките на тапет.Во вторничкото издание на 02,10,2018 во емисијата „Мода“ повторно главна тема беа професорките.Балерини, фризерки, шминкерки, […]

Вести

Изградени се 98 нови спортски сали од кои 64 се инвестиција на МОН

Исклучително значајно е инвестирањето во спортската инфраструктура затоа што на тој начин се подобрува целокупниот физички и здраствен развој на учениците, истакна заменик министерот за образование и наука Спиро Ристовски […]

Вести

Квалитетно високо образование достапно за сите

Со низа системски реформи и мерки за унапредување на високото образование, во изминатата деценија студирањето покрај зголемениот квалитет, е значително поевтино и лесно достапно до сите граѓани.Споредено со периодот пред […]

Вести

Се реализира инвестицискиот план на МОН за 2017 година

Министерството за образование и наука започна да го реализира инвестицискиот план за 2017 година. Имено, активности за реконструкција веќе се спроведуваат во три училишни објекти во кои, значително ќе се […]

Вести

МОН повикува да се расветли случајот со објавување лични податоци на студенти

Министерството за образование ги повикува надлежните институции да го расветлат случајот за објавување на лични податоци на студентите од Машинскиот и други факултети на Универзитетот Кирил и Методиј.  Во продолжение […]

Вести

MOН го одреди датумот на екстерното тестирање за матурантите

Министерството за образование и наука денес информираше за временскиот период кога ќе биде проведено екстерното тестирање.-Согласно одлуката за продолжување на зимскиот распуст, односно второто полугодие на учебната 2016/2017 година да […]

Вести

МОН: Второто полугодие започнува на 23 јануари

Министерството за образование и наука одлучи учебната година да продолжи на 23-ти јануари.-Согласно барањата на училиштата за продолжување на зимскиот распуст и климатските услови,  во консултација со Министерството за здравство […]

Вести

МОН: Да престанат шпекулациите и ширењето на дезинформации од членовите на Студентскиот пленум

Министерството за образование и наука реагира на натписите во дел од медиумите, во кои се интерпретирани и ставови на студенти- членови на таканаречениот Студентски пленум, односно обвинувања кон Министерството за […]

Вести

Дебата за реформа на средното стручно образование

На јавна дебата денеска беше презентирана предлог-концепцијата за реформата на техничкото образование која се подготвува неколку години и за која Министерството за образование и наука склучи договор со меѓународен конзорциум […]

Вести

Стипендии во износ од 18.000 денари за студенти по математика, физика и хемија

Министерството за образование и наука оваа година воведе нова категорија стипендии во износ од 18.000 денари за студентите запишани на додипломски студии по математика, хемија или физика. За 2016/2017 планирани […]

Вести

МОН: МАНУ ќе остане стратешки партнер во креирањето и имплементацијата на генералните политики за унапредување на образованието и науката

Министерството за образование и наука реагира на денешната изјава на академик Владо Камбовски, кој критикувајќи го проширувањето на мрежата на високообразовни установи во Република Македонија, истакна дека за оваа активност, […]