Ознака: Надеж и Љубов

Вести

Се празнуваат Св. маченички Вера, Надеж и Љубов и мајка им Софија

Во својот богослужбен циклус, Црквата на овој ден се сеќава на животот и мачеништвото на четири римјанки Вера, Надеж, Љубов и нивната мајка Софија. Овие четири христоподобни души беа приведени […]

Живот

Денеска е Св. маченички Вера, Надеж и Љубов и мајка им Софија

Православние верници денеска ги празнуваат светите маченички Вера, Надеж и Љубов и мајка им Софија. Светици кои се многу почитувани кај нашиот народ. На овој ден се празнува споменот на […]

Занимливости

Света Софија, Вера, Надеж и Љубов – еве што треба да направите денес!

На 30 септември се празнува споменот на познатата Римјанка Софија, која своите ќерки Вера, Нада и Љубов ги воспитала да имаат вера во себеси и во Бога, да имаат надеж […]