Ознака: народна банка

Вести

Банките, штедилниците, менувачниците продолжуваат да работат и во вонредни услови

Народната банка вечерва информира дека и по прогласувањето на вонредна состојба, финансиските институции за кои таа е надлежен регулаторен и супервизорски орган – банки, штедилници, менувачници и правни субјекти коишто […]

Економија

Народна банка нема исти очекувања како Анѓушев

Гувернерката на Народна банка, Анита Ангеловска-Бежоска не го дели ентузијазмот на Владата за високиот прилив на директни странски инвестиции годинава. Во пролетната проекција за економијата пресметала нивен раст од само […]

Вести

Почнува промената на парите: Народна банка на тендер бара 20 милиони книжни десетденарки, ќе бидат потрошени милион евра

Народна банка на Република Македонија распиша тендер за набавка на книжни пари изработени од полимер со апоенска вредност од 10 денари. Во тендерската документција се вели дека дизајнот вклучува и […]

Вести

Што да направите со оштетените пари и како да ги замените?

Народната банка ги прима и ги заменува книжните и кованите пари што станале непогодни за промет од банките основани во Република Македонија и филијалите на странските банки во Република Македонија. […]